Hoe solo-reizen het toeristisch landschap blijvend verandert
In 2045 zal naar verwachting één op de vijf Nederlanders alleen wonen, en steeds meer van hen trekken er alleen op uit. Wat ooit als een taboe werd gezien, is inmiddels uitgegroeid tot een krachtige vorm van reizen: solo-reizen. Niet langer alleen voor dappere backpackers of singles zonder keus, maar voor mensen die bewust kiezen voor vrijheid, zingeving en persoonlijke ontwikkeling. Deze groeiende trend vraagt om een andere kijk van bestemmingen, beleidsmakers en reisorganisaties.
De cijfers achter de trend
De opmars van solo-reizen is geen toeval. In Nederland alleen al groeide het aantal eenpersoonshuishoudens van 685.000 in 1971 naar ruim 3,1 miljoen in 2021. In 2045 wordt een stijging verwacht naar 3,8 miljoen. Dat komt deels door vergrijzing en scheidingen, maar ook door een groeiende groep die bewust kiest voor alleen wonen en een onafhankelijke levensstijl.
Eenpersoonshuishoudens ondernemen vaker zelfstandig activiteiten, werken vaker thuis en brengen daardoor ook meer tijd alleen door. Het gevolg? Ook vakanties en reizen worden vaker solo ondernomen. Tel daarbij op dat solo-reizen vrijheid, avontuur en flexibiliteit biedt, en je hebt een structurele verschuiving in reisgedrag te pakken.
Van taboe naar normaal
Waar je tien jaar geleden misschien nog een verklaring moest afleggen als je alleen op reis ging, is dat beeld inmiddels sterk veranderd. Zelf maakte ik mijn eerste soloreis inmiddels zeventien jaar geleden, en ik herinner me nog goed dat ik me moest verantwoorden, waarom ik alleen ging, of ik niet bang was, en of ik niemand had om mee te reizen. Toen ik één jaar na de geboorte van mijn oudste zoon alleen naar Bhutan ging, kreeg ik opnieuw die vragen. Ook afgelopen februari, toen ik met Janet’s Journey naar Socotra reisde, kreeg ik reacties dat mensen het ‘stoer’ vonden dat ik als moeder van twee jonge kinderen alleen op pad ging. Voor de buitenwereld voelt het misschien als iets opvallends, Terwijl het voor mij simpelweg draait om tijd voor mezelf, avontuur, en hernieuwde inspiratie.

Reizen is bovendien toegankelijker geworden, het aanbod is gediversifieerd en solo-reizen is via social media zichtbaarder én normaler dan ooit. Bovendien weten soloreizigers elkaar steeds beter te vinden via online communities, platforms en gedeelde interesses. Influencers, YouTubers en communities zoals Niet Nadenken Gewoon Doen of Janet’s Journey hebben solo-reizen in groepsverband aantrekkelijker en sociaal gemaakt. Alleen op reis betekent allang niet meer dat je de hele tijd alleen bent.
Wie zijn de solo-reizigers van nu?
De groep solo-reizigers is divers en groeit. Globaal zie je drie duidelijke profielen:
- Vrouwen tussen de 30 en 70 jaar, vaak zelfstandig of gescheiden, die bewust ruimte nemen voor zichzelf. Ze pakken ruimte, letterlijk én figuurlijk, om hun eigen reiservaring vorm te geven.
- Mensen met een partner die toch alleen reizen**, zoals ikzelf. Niet vanuit gemis, maar vanuit behoefte aan vrijheid, reflectie of inspiratie.
- Jonge reizigers, vaak digitaal onderlegd en zelfstandig, die zingeving zoeken buiten de gebaande paden.
Nieuwe vormen en niches
Solo-reizen komt in allerlei vormen. Je hebt soloreizen met groepskarakter, zoals yoga-retreats, wandelreizen of avontuurlijke groepsreizen. Maar je hebt ook individuele reizen, waarbij iemand bewust kiest voor rust, verdieping of een specifieke interesse, zoals fotografie of duiken.
Binnen de groepsvariant zie je ook veel niche-aanbieders opkomen: van vrouwenreizen tot christelijke singlereizen, van outdoor-expedities voor mannen tot mindfulness-weekenden. Grote touroperators spelen hierop in met maatwerk, kleinere groepen en leeftijdsgroepen. Bij aanbieders als Mohsin van NNGD of Janet’s Journey ben je geen passagier, maar onderdeel van hun community.
Waarom dit kansen biedt voor bestemmingen
De groei van solo-reizen opent nieuwe deuren voor bestemmingen, touroperators en accommodaties. Solo-reizigers zoeken verbinding: met zichzelf, met anderen en met de plek waar ze zijn. Ze reizen vaker buiten de schoolvakanties en kiezen bewust voor het voor- of naseizoen, of juist doordeweeks. Dat vraagt om een andere manier van denken én doen: gastvrijheid op maat, flexibiliteit in aanbod en ruimte voor spontane ontmoeting.
Wat je als bestemming of aanbieder kunt doen met deze trend:
- Organiseer sociale activiteiten die ontmoetingen stimuleren, bijvoorbeeld met andere reizigers of lokale bewoners.
- Zorg voor gastvrijheid op maat: denk aan eenvoudig boeken, flexibele excursies en eenpersoonstafels.
- Bied arrangementen die ruimte geven voor rust én ontmoeting, zonder te veel structuur.
- Speel in op seizoensspreiding door kortingen of extra’s te bieden in rustige periodes.
- Sluit aan bij de behoefte aan zingeving, me-time en reflectie in je content en aanbod.
Wat levert solo-reizen op?
Vrijheid. Rust. Zelfkennis. Nieuwe ontmoetingen. Solo-reizen biedt ruimte om jezelf (opnieuw) te ontdekken. Je hoeft geen compromis te sluiten met reisgenoten, je kiest je eigen tempo, route en ervaring. En juist door alleen te reizen, sta je vaak meer open voor contact met locals en andere reizigers.

De toekomst van solo-reizen
Solo reizen zal de komende jaren blijven groeien. Volgens het UNWTO Travel Trends Report en CBS-voorspellingen zal het aantal alleenreizenden wereldwijd blijven toenemen, mede dankzij de groei van eenpersoonshuishoudens, meer flexibiliteit in werk en de toenemende behoefte aan persoonlijke zingeving. Door demografische verschuivingen, de wens naar flexibiliteit en de behoefte aan persoonlijke verrijking ontstaat een blijvende vraag. En die vraag wordt beantwoord met steeds meer niches, maatwerk en hybride vormen tussen individueel en samen.
Solo reizen is bovendien uitgegroeid tot een wereldwijde beweging, gedreven door Millennials en Gen Z. In 2024 plant 76% van deze jongere reizigers een soloreis. Ze waarderen de vrijheid, spontaniteit en zelfontplooiing die solo reizen biedt, vaak geïnspireerd door content creators op TikTok en Instagram. Vooral vrouwen voelen zich gesterkt door veilige tips en eerlijke reviews van andere soloreizigers.
Wat deze groep zoekt? Lokale ervaringen die je zelfstandig kunt beleven, gedeelde ruimtes waar ontmoeting vanzelf ontstaat, flexibele boekingen zonder singletoeslag, en een gevoel van veiligheid en welkom. Accommodaties die inspelen op deze wensen met bijvoorbeeld solo-arrangementen, workshops of duidelijke veiligheidstips winnen terrein.
Voor toeristische organisaties en bestemmingen is het zaak niet achter de feiten aan te lopen. Wie nu inspeelt op de behoefte van de soloreiziger, wint niet alleen marktaandeel, maar versterkt ook de kwaliteit en inclusiviteit van het toeristisch aanbod. Volgens het UNWTO Travel Trends Report en CBS-voorspellingen zal het aantal alleenreizenden wereldwijd blijven toenemen, mede dankzij de groei van eenpersoonshuishoudens, meer flexibiliteit in werk en de toenemende behoefte aan persoonlijke zingeving. Door demografische verschuivingen, de wens naar flexibiliteit en de behoefte aan persoonlijke verrijking ontstaat een blijvende vraag. En die vraag wordt beantwoord met steeds meer niches, maatwerk en hybride vormen tussen individueel en samen.
Voor toeristische organisaties en bestemmingen is het zaak niet achter de feiten aan te lopen. Wie nu inspeelt op de behoefte van de soloreiziger, wint niet alleen marktaandeel, maar versterkt ook de kwaliteit en inclusiviteit van het toeristisch aanbod.
Isabel Mosk is toerismestrateeg en oprichter van Sherpa’s Stories. Ze werkte voor meer dan 50 bestemmingen wereldwijd en is gespecialiseerd in toerismetrends, positionering en storytelling.