Kansen voor bestemmingen en toeristische organisaties in 2016!

Credit: Jan Vašek via Pixabay

Virtual reality, digitale transformatie en immersive video’s zijn onderwerpen die je regelmatig voorbij ziet komen als trends voor 2016. Maar er liggen nog zoveel kansen op het gebied van de millennial reiziger, de rol van mobiel binnen je organisatie, maar ook het gebruik van hashtags. Kortom genoeg uitdagingen in een van de snelst groeiende economieën. Mijn eerste advies is dan ook ‘focus’ als bestemming of toeristische organisatie en ga er stap voor stap mee aan de slag. Hieronder een overzicht van de kansen:

Millennial reiziger

De toerisme-industrie moet ‘millennial-proof’ zijn. Dit betekent dat bestemmingen moeten erkennen dat millennials (generatie Y en X) steeds vaker grote beslissingen nemen in reizen en dat zij op hun eigen manier reizen plannen, boeken en ervaren. Voor de toeristische industrie is het de uitdaging om de marketing te doen in het jaar dat ‘zij’ leven. Millennials mixen digitaal and fysiek, zakelijk en privé, smartphones en tablets, realiteit en fantasie. Belangrijk is dat je hun taal spreekt en deze generatie bedient hoe zij dit willen. Wees je ervan bewust dat niet alle millennials hetzelfde zijn; jongeren zijn divers en dit geldt zeker op basis van de herkomst uit verschillende landen. Leer jongeren te begrijpen door middel van hun consumptie; vooral in reizen. De behoeften en smaken veranderen snel.

Voorbeeld: CityHub Hotel
Het nieuwe CityHub hotel in Amsterdam speelt in op deze generatie. Het hotel richt zicht op generatie Y, voor wie geboren is tussen 1982 en 2001. De kamers zijn futuristische slaapunits. Je checkt in met een polsbandje en vervolgens loopt alles via een app; de kamer openen, de verlichting aanpassen, chatten met ‘like-minded’ mensen die hier verblijven of in contact komen met locals. Slimme zet, omdat ze niet alleen inspelen op een nieuwe behoefte binnen de markt, maar ook interessante data verzamelen over deze doelgroep.

Mobiele website en/of app

Identificeer wat de rol is van mobiel in je bedrijf. Het gebruik van mobiel internet stijgt nog steeds. Tegenwoordig moet je website responsive zijn. Veel toeristische bedrijven spelen hier nog niet voldoende op in. Als je een mobiele website of app ontwikkelt moet je jezelf de vraag stellen: hoeveel bezoekers heb je momenteel via mobiel en waar zijn zij naar op zoek? Het gedrag op mobiel is namelijk wezenlijk anders dan op desktop. Een mobiele app of website kan hierdoor een ander doel verwezenlijken voor je klanten.

Voorbeeld: Mobiele app Tourism & Events Queensland
De app van Tourism & Events Queensland neemt gebruikers mee door de vijf stappen van een reis: dromen, plannen, boeken, ervaren en delen. Wanneer de bezoeker arriveert in Queensland, krijgt de bezoeker dankzij Ibeacon en GPS technologie, informatie op maat over de bestemming. De app vraagt vakantiegangers ook om informatie over hun ervaringen op social media te delen. De onderstaande video is een interessante presentatie van Chris Chambers, director of experience engagement and digital channels van Tourism & Events Queensland, waar hij uitlegt hoe zij het proces zijn ingegaan.

Hashtags off- en online

Bij reizen gaat het om vertellen van verhalen. Reismerken hebben een duidelijke voorsprong op organisaties in andere sectoren: wij verkopen reiservaringen en herinneringen. Of mensen nu privé of zakelijk reizen, ze hebben de neiging om hun reismomenten via social media realtime te delen. Een kans binnen toerisme marketing is het verder vertellen van reisverhalen door hergebruik van content, dat oorspronkelijk gedeeld is op Instagram, Facebook, Twitter of Pinterest.

Bestemmingen, hotels, restaurants, attracties en andere toeristische organisaties in de gastvrijheidsindustrie kunnen profiteren van de mogelijkheden die voortvloeien uit de foto’s en video’s die online gedeeld worden. Maar hoe vind je goede content van anderen? Dankzij een hashtag. En hoe kies je als toeristische organisatie de juiste hashtag en vermarkt je dit? Hieronder acht tips voor het gebruik hashtags:

  1. Een hashtag moet makkelijk te onthouden zijn voor gebruikers, niet voor de marketing persoon die ermee werkt.
  2. Een sterke hashtag bestaat wellicht al. Maak dan gebruik van deze hashtag i.p.v. zelf het wiel uit te vinden. Een voorbeeld is #lovezeeland dat vanaf de eerste dagen van Twitter bestaat.
  3. Het is niet altijd gemakkelijk om een hashtag te bedenken voor verschillende talen, maar een must als je je als toeristische organisatie op meer markten richt.
  4. Onderzoek voordat je met een hashtag aan de slag gaat of deze hashtag al is of wordt gebruikt. Zoek via Instagram of Twitter of deze hashtag actief gebruikt wordt voor een ander doel of product.
  5. Hou de hashtag kort en simpel: de ideale lengte van de hashtag is in mijn ervaring tussen de 6-15 karakters. Minder is meer. Vooral op Twitter is het belangrijk dat de hashtag niet te lang is in verband met de limiet van 140 karakters.
  6. Een merkgerelateerde hashtag of toch niet? Markteers willen vaak een merkgerelateerde hashtag of een bestemming met de hele naam erin verwerkt. Natuurlijk draagt een hashtag bij aan de merkbekendheid, maar moeten wij ook de hele DMO of hotelnaam erin verwerken? Dit is niet noodzakelijk. Het kan ook subtiel zoals #AlwaysSF (San Francisco), #LoveOostende (Oostende) of #ThisisHolland (Holland). Marriott hotel lanceerde een succesvolle campagne rond the #TravelBrilliantly hashtag en verspreidt dit via verschillende social media accounts.
  7. Gebruik een hashtag consistent: wissel niet te vaak van hashtag per campagne. Het is beter om een goede sterke hashtag te gebruiken.
  8. Promoot de hashtag offline: het is belangrijk dat je reizigers helpt de hashtag te gebruiken. Dit kan je doen door je hashtag in brochures te plaatsen, op de receptie desk, in de lift, op interactieve informatiezuilen of op fotografische hotspots. Een voorbeeld is toerisme Denemarken. Door het land hebben zij borden geplaatst op hotspots en geven zij aan om middels een hashtag je mooie uitzicht te delen. Dit allemaal om verhalen te stimuleren.

unnamed

Immersive video content

Voor bestemmingen en toeristische organisaties wordt video content alleen maar belangrijker. Dankzij de snelle technologische ontwikkelingen en de verbeterde smartphones, camera’s en VR-devices gaat de kwaliteit met stappen vooruit. Het inzetten van drones, virtual reality of realtime video kanalen zoals Periscope en Meerkat zorgen ervoor dat de gebruiker de content meer beleeft en realtime meemaakt.

Virtual Reality
Een mooi voorbeeld vind ik de samenwerking van The North Face met virtual reality bedrijf Jaunt. The North Face VR-ervaring laat het winkelend publiek zich onderdompelen in een 360-graden 3D-video en audio ervaring. De gebruiker beleeft virtueel de bezienswaardigheden en de bergen van Nepal. De beelden werden in februari van dit jaar opgenomen en volgen Atleet Renan Ozturk met zijn trektocht door Nepal. Wat deze VR-ervaring voor mij bijzonder maakt is dat je het Nepal van voor de aardbeving kan beleven. Beelden hoe prachtig Nepal was en hoe schitterend Nepal nog steeds is. Bekijk de trailer hier: The North Face: Nepal VR Trailer. Voor de North Face Nepal vr-ervaring moet je de app van Jaunt downloaden.

Drones
Drones zijn niet nieuw, maar je ziet steeds meer toeristische organisaties hiermee aan de slag gaan om bestemmingen in beeld te brengen. Tv-programma’s als ‘3 op reis’ of ‘Floortje naar het einde van de wereld’ maken ook steeds meer gebruik van drones om een bestemming beter in beeld te brengen. Hieronder volgt een video die gemaakt is met een drone op de Malediven. Uit ervaring kan ik zeggen dat het beeld overeenkomt met de werkelijkheid.

Periscope
Periscope is een geweldige tool voor de toeristische sector om de bestemming en het productaanbod via live video te presenteren. Het geeft de fans een voorproefje van wat je kan ervaren terwijl het wordt gefilmd, tegelijkertijd kunnen vragen worden gesteld of gedachten worden gedeeld. Als bestemming kan je mensen realtime mee laten genieten van een event, als reisorganisatie kan je klanten via Periscope informeren of inspireren over bestemmingen. Er liggen genoeg kansen tegen relatief lage kosten. Een voorbeeld is Crocosaurus Cove in Australië. Zij zorgen voor live updates van het voeden van de krokodillen.

Authentieke en effectieve content

Kwaliteitscontent is én blijft belangrijk. Authentieke content ‘verkoopt’ je toeristische organisatie of bestemming. Dat betekent geen gelikte ‘advertisements’ waar je jezelf niet in voor kan stellen. Maar content die door bezoekers en/of influencers gemaakt wordt. Er wordt veel meer content over je bestemming of toeristische organisatie gedeeld dan je zelf realiseert. User generated content versterkt de boodschap en zorgt ervoor dat de persoon die de content deelt een schouderklopje krijgt waardoor je ambassadeurs creëert. Mensen houden van een bepaalde stad, regio of land. Bestemmingen hebben meer ambassadeurs dan zij vaak realiseren.

Voorbeeld: Tourism Australia
Het voorbeeld wereldwijd is Tourism Australia. Zij focussen zich 100% op user generated content en richten zich op de vrienden van de fans wat betekent dat de content op de pagina likeable en shareable moet zijn. Dagelijks ontvangen zij 1200 foto’s dat ze verdelen in 10 verhalen en deze verhalen verdelen ze in features, zoals de populaire ‘Friday Fan Photos’ of ‘What Australia ate this weekend’.

Schermafbeelding 2015-12-06 om 13.59.54

Op Instagram hebben ze meer dan 1,9 miljoen volgers en de Facebookpagina heeft meer dan 6,5 miljoen fans. Wat ze goed doen is dat ze de content van de diverse kanalen crossmediaal inzetten. Zo zetten ze wekelijks de “7 Instagram photos that made us happy” op Facebook. Veel toeristische organisaties laten dit deze kans liggen.

Wat ik goed vind is dat zij dit niet alleen doen. Zij werken samen met partners en toeristische bedrijven. Als onderdeel van hun nieuwe campagne ‘There is nothing like Australia’ lanceren zij een serie tips & trucs om de toeristische partners en bedrijven te leren hoe zij onderdeel kunnen zijn van de populaire social media kanalen van Tourism Australia. Tourism Australia begrijpt maar al te goed dat het onderwijzen van hun partners zorgt voor betere destinatiemarketing en dat zij niet zonder hun partners kunnen om een bestemming te vermarkten. 

Digitale transformatie

Digitale transformatie gaat over het verplaatsen van business en operationele modellen naar volledig nieuwe innovatieve benaderingen. Het ‘re-thinken’ van alles in de organisatie: van het creatieve proces tot aan het management, allemaal met de drijfveer om aan de eisen van de veranderende consument te voldoen. Een consument die meer betrokken is en beïnvloed wordt door de digitale wereld.

Voordat je met digitale transformatie aan de slag kan gaan, moet je weten hoe de huidige organisatie ervoor staat. Geeft de huidige strategie duidelijke antwoorden op de vragen waarom, aan wie en hoe je jouw bestemming of toeristische organisatie gaat vermarkten? Hou je rekening met alle trends & externe ontwikkelingen? Zijn alle kanalen waar je digitaal actief op bent op elkaar afgestemd? Ben je er digitaal klaar voor om te transformeren?

Je wilt de bezoeker in de gehele customer journey bedienen als bestemming of toeristische organisatie. Verplaats je dan ook in de bezoeker en bekijk of je doelstellingen aansluiten bij de strategie en uitvoering. Heb je geen idee waar je moet starten, vraag dan extern advies zodat je stap voor stap begeleid wordt. De Digital Tourism Think Tank heeft een duidelijk overzicht op de website als het gaat over digital transformatie.

Voor 2016 genoeg kansen voor destinatiemarketing organisaties en toeristische organisaties!