Dutch VR Days: welkom in de wereld van Virtual Reality

Game jammers, ondernemers, marketeers, startups, productiemaatschappijen; you name it. Ze waren allemaal te vinden op de Dutch VR days in Vondel CS. Hier vond vier dagen lang de Dutch VR days plaats. Een event dat voor het eerst op deze schaal georganiseerd werd in Europa en dat zelfs in de Verenigde Staten bekendheid kreeg. Blijkbaar zijn er nog niet veel evenementen die zich volledig richten op Virtual Reality (VR) .

Ik was namens Travelnext op de conferentiedag aanwezig  en was aangenaam verrast door de sterke line-up sprekers waaronder Avinash Changa van WeMakeVr, Arthur van den Hoff van Jaunt en Kent Bretscheider van The Void.

Anne Frank Huis en Virtual Reality

Tom Brink van het Anne Frank Huis trapte de dag af met een VR case over de nummer één attractie in Amsterdam: het Anne Frank Huis. Het Anne Frank huis heeft veel verschillende trappen, gangen en lastige routes omdat het een authentiek Amsterdam pand is. Hierdoor kan helaas niet iedereen het museum bezoeken. Het gevolg hiervan is dat deze mensen vaak in het café met een kop koffie blijven wachten. Daarom stelden zij zichzelf de vraag: hoe kan Virtual Reality iets extra’s toevoegen en ervoor zorgen dat zij iedereen de beleving kunnen geven? Het moet een toegevoegde waarde zijn, vrolijke bezoekers opleveren en eventueel een discussie of reflectie aanwakkeren. Mooi om te zien dat het Anne Frank huis het op deze manier heeft benaderd.

Wat heeft het Anne Frank huis gedaan? Ze hebben een virtuele tour gemaakt speciaal voor de mensen die deze tour niet kunnen doen, zodat ze het alsnog ervaren. Via de VR-ervaring neemt een gids ze tijdens deze tour mee door het pand en vertelt de verhalen. Mede dankzij de gedetailleerde informatie van Otto Frank hebben zij de kamers in het huis exact na kunnen maken. De VR-tour wordt gemiddeld door twee mensen per dag gebruikt en is alleen voor personen die het Anne Frank huis niet kunnen bezoeken. Het unieke van deze tour is dat het Anne Frank huis merkt dat er na de tour een bijzondere interactie plaatsvindt tussen de persoon die de tour heeft beleefd dankzij de VR-ervaring en de persoon die het huis echt heeft bezocht. Ze wisselen ervaringen uit, wat vaak tot mooie verhalen leidt!

Persoonlijk ben ik benieuwd hoe het Anne Frank huis VR verder gaat ontwikkelen. Het is algemeen bekend dat je uren in de rij moet wachten als je het Anne Frank huis wilt bezoeken. In de toekomst gaat deze wachtrij alleen maar toenemen dankzij het groeiend aantal toeristen in Amsterdam en de wereld. Wat als je in de rij al getrakteerd wordt op een VR-ervaring en de achtergrond krijgt uitgelegd? Wellicht beleef je hierdoor het Anne Frank huis intenser en zorgt het ervoor dat je ervaring in de wachtrij als positief wordt gezien. In ieder geval heeft Tom aangegeven dat deze VR-tour een pilot was en groter werd opgepakt dan gepland. In de toekomst gaan ze zeker kijken naar andere mogelijkheden, het Anne Frank huis heeft zoveel verschillende verhalen. Ik kan niet wachten in ieder geval!

De wereld van Virtual Reality

Arthur van Hoff, oprichter van VR-bedrijf Jaunt, dat onder andere hele gave dingen doet voor The North Face vertelde over de implicaties van VR-content. Het creëren van VR-content vergt een andere aanpak van filmen. Met vragen als waar zet je de camera neer of waar zet je de regisseur en crew neer, moet je rekening houden. Voor een VR-film over de Tweede Wereldoorlog heeft Jaunt bijvoorbeeld een cameraman verkleed als soldaat zodat deze persoon niet opvalt in de film. Voor het opnemen van een VR-film heb je ook meerdere camera’s nodig, waardoor de kans op mislukken ook groter is. Content wordt gecreëerd vanuit de eerste persoon, maar ook vanuit de derde persoon. Er zijn zoveel overwegingen waar je rekening mee moet houden. Cinematic VR gaat films en het nieuws transformeren. Je kan namelijk vanuit verschillende hoeken het nieuws of een film bekijken. Ook gaf Arthur aan dat de interessante VR devices, de apparaten zijn waar je een mobiel in stopt. Persoonlijk ben ik benieuwd naar de Cinematic VR ervaring van Nepal die binnenkort gelanceerd wordt voor The North Face. Hier laten zij Nepal vóór de aardbeving zien.

Avinash Changa van We Make VR gaf tijdens zijn presentatie aan dat VR technologie betekenisvol kan zijn mits het relevant ingezet wordt. Dit kwam tijdens het interview met Avinash al naar voren. Hij heeft het tot zijn persoonlijk missie gemaakt om VR betekenisvol in te zetten voor de wereld. Als kind droomde hij ervan om astronaut te worden, dankzij VR kan hij in de toekomst zijn droom om de Planeet Mars te bezoeken laten uitkomen. Dankzij We Make VR zat ik tijdens het congres ineens op Sensation White via een VR-ervaring! Dit was leuk, vooral omdat mijn favoriete nummer gedraaid werd toen ik de bril opdeed! Het is een bijzondere ervaring, enige minpuntje zijn de pixels die je ziet. Maar ik denk dat deze technologische uitdaging snel wordt opgelost. In ieder geval zie ik het al voor me om verschillende landen te bezoeken waar ik niet zo snel naartoe kan gaan.

Funda en Virtual Reality

Lead Software developer van Funda nam ons tijdens de Dutch VR days mee naar makelaarsland. Tijdens de Fedex days; de hackathon van Funda, kwamen ze op het idee om een VR-ervaring te creëren rondom de Oculus rift bril. VR is een ervaring en het kopen van een huis ook. Een perfecte combinatie in de VR wereld. Dankzij de VR-ervaring van Funda kan de makelaar potentiële kopers rondleiden door een huis zonder dat ze daar daadwerkelijk aanwezig zijn. De VR-ervaring is mogelijk voor elk object waarvan minstens één 360-graden foto is toegevoegd op de website van Funda. Met meerdere 360-graden foto’s maken krijg je een completere ervaring van het huis. De virtuele bezichtiging biedt de makelaar en potentiële koper gemak. Nu hoef je niet alle huizen te gaan bezichtigen, maar kan je al een voorselectie maken. Dit scheelt tijd en uiteindelijk ook in kosten vanuit beide partijen. In de toekomst kunnen wij dit ook doen voor (vakantie)huizen die nog niet bestaan.

Dit is perfect te vertalen richting de reisindustrie. Wie zou niet de accommodatie van tevoren willen “beleven” voordat je dit boekt. Of de bestemming willen “zien” om te beoordelen of dit echt bij je past als reiziger. Als zelfstandige reisagent of touroperator kun je je klanten gemakkelijk bedienen met een VR-ervaring, als een klant nog geen keuze heeft gemaakt qua bestemming of accommodatie.

Je kunt klanten inspireren door een VR-device op te sturen en ze een avondje bestemmingen laten beleven of zelfs accommodaties laten uitzoeken. Kansen genoeg voor de reisindustrie zolang het maar relevant of een betekenis heeft.

Het moet niet als gimmick blijven hangen zoals wij nu op vele toeristische beurzen zien.

Transavia experimenteert met Virtual Reality

Daan Noordeloos van Transavia startte zijn presentatie met de zin: “It’s my job that people have a smile on their face”. Als ambassadeur van Transavia vertelde hij op een grappige en gepassioneerde manier over de klantstrategie van Transavia. De afgelopen jaren zijn de keuzes toegenomen qua vliegen. Zij hebben een strategie gedefinieerd die gebaseerd is op het weghalen van alle redenen om niet met Transavia te vliegen, ze willen memorabel zijn en dat is de core van hun klantstrategie. Voor veel van hun klanten is de vlucht de start van hun vakantie. Zij zijn bereid om voor hun ervaring te betalen. Transavia wilt dan ook de on-board ervaring van reizigers optimaliseren.

Zij hanteren 6 principes voor een memorabele ervaring:

  1. Emotion – make them feel it
  2. Minimal mental effort – make it easy
  3. Consistency – make it logical
  4. Scale – make it available
  5. Multi sensory – activate the senses
  6. Immersive – make them forget it

De zes principes moeten ervoor zorgen dat de customer journey verbeterd wordt, maar hierdoor zijn ze ook gaan experimenteren met VR. Het initiatief past dan ook goed bij de ambitie van Transavia.

Er zijn drie VR-ervaringen gecreëerd waarmee geëxperimenteerd wordt tijdens vluchten. Zo is er een virtuele bioscoop waarbij je je als passagier in een lege bioscoopzaal met vliegtuigstoelen waant en een film kunt kijken op groot scherm. Voor reizigers die willen weten hoe het er op de werkvloer van een piloot aan toegaat, is er de virtuele cockpit-tour. Hier heet een piloot van Transavia, de gebruiker van VR welkom in de cockpit van een Boeing 737 en wordt stap voor stap uitgelegd waar de verschillende instrumenten voor dienen. De derde demo is gebaseerd op de zogeheten flight tracker die in het entertainmentsysteem van vliegtuigen zit. Gebruikers volgen het traject van hun vliegtuig, maar beleven dit alsof zij met een hangglider door de lucht vliegen.

De pilot is in mei gelanceerd. Op dit moment zijn ze in de tweede fase van testen belandt en aan het kijken hoe ze dit schaalbaar kunnen maken. Zij hebben o.a. een card board gecreëerd zodat het toegankelijk is voor een groot publiek. Nu is de vraag of het uiteindelijk ook door een groter publiek geadopteerd gaat worden. Daan van Noordeloos geeft aan dat zij genoeg ideeën hebben rondom VR en dat het een goede manier is om de ervaring te verbeteren.

The Void

De presentatie van Kent Bretschneider van The Void was de kers op de taart! Zij zijn een 5D-wereld aan het creëren die over de hele wereld uitgerold gaat worden. The Void is een VR hal waarin je samen met anderen door middel van een vest en een VR bil een nieuwe wereld binnenstapt waar de fysieke wereld gecombineerd wordt met de virtuele wereld. Harry Potter kijken wordt Harry Potter beleven in virtuele realiteit. Als je denkt aan het onderwerp reizen, zou het dus zomaar kunnen dat je in een half uur langs alle zeven wereldwonderen kan gaan. En stel het regent op de Chinese muur, je dit ook daadwerkelijk kunt voelen. Het is hét attractiepark van de toekomst en ik kan niet wachten tot het er is. Op dit moment worden er 300 honderd Void Entertainment Centres (VEC’s) gebouwd, waarvan er ook een in Nederland komt. Het onderstaande filmpje is dan ook een aanrader!

Dutch VR days

De Dutch VR days zijn echt een aanrader voor diegene die geïnteresseerd zijn in de toekomst en het gebruik van VR. Voor TravelNext heb ik een aantal presentaties en cases eruit gelicht die relevant zijn voor de reisindustrie. Tip is om de video’s van de Dutch VR days terug te kijken. En om volgend jaar zelf naar de Dutch VR days te gaan! Nu heb je nog de kans om de pioniers van het eerste uur te horen spreken en ze ook te ontmoeten.