Het verhaal van de Sherpa’s

Tijdens mijn reizen door Tibet, Nepal en India ben ik geïnspireerd geraakt door de Sherpa’s. Sherpa’s zijn van oorsprong een Tibetaans volk.

Sherpa betekent in het Tibetaans mensen uit het oosten, sher staat voor “oosten” en pa voor “mensen”. Deze alleskunners staan bekend om hun verdiensten als klimmer, gids en drager in de bergen van de Himalaya. Zij stippelen de route uit en zorgen voor de juiste koers. De Sherpa’s zijn in grote meerderheid aanhangers van het Tibetaanse boeddhisme dat zich richt op het ware geluk.

Wat mij onder andere zo fascineert aan de Sherpa’s is dat hun levensstijl de afgelopen 60 jaar drastisch is veranderd door het alpinisme en toerisme. Dit allemaal dankzij Tenzing Norgay, een Nepalese Sherpa, die samen met Edmund Hillary als eerste de top van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, bereikte.

De sherpa’s waren 60 jaar geleden een vrij gesloten samenleving die volledig afhankelijk was van landbouw en veeteelt. Tegenwoordig is het een “connected” gemeenschap dankzij hun inkomsten uit het alpinisme en toerisme. Zij maken gebruik van internet, bezitten een smartphone, reizen de wereld over in een vliegtuig en hebben interacties met mensen via Facebook en andere social media kanalen. Het toerisme heeft zich de afgelopen 10 jaar razendsnel ontwikkeld en veel geld naar de regio gebracht. De regio heeft zich hiervoor verder kunnen ontwikkelen. Zo kwamen er veiligere gebouwen, elektriciteit, telefoonverbindingen, toegang tot diverse gezonde voeding, educatie en gezondheidszorg.

Deze gemeenschap is zo veranderd door het toenemende toerisme. Zonder toerisme zouden de sherpa’s wellicht nog steeds een vrij gesloten gemeenschap zijn. Zonder sherpa’s zouden vele bergbeklimmers nooit zo ver zijn gekomen en de top hebben bereikt. Vandaar mijn verhaal van de sherpa’s. De video geeft een mooie beeld van de Sherpa’s families in Nepal en hoe zij leven van het alpinisme en toerisme.